torsdag 5 juli 2012

En gammal hobby i ny form

De första inläggen kommer handla lite om mig, min bakgrund och mina val inför "nystarten". För att sedan gå över till att handla mer om hobbyn och utövandet. Så försök stå ut med ett par inlägg som kanske inte handlar så mycket om modelljärnväg och n - skala, utan mer om mig, mig, mig och mig.

För min del så började det hela någon gång på 70 - talet med en H0 oval från okänt fabrikat som drevs med ett 4.5v batteri. Efter något år blev den batteridrivna ovalen utbytt mot en Märklin oval, förmodligen mest för att mina föräldrar tröttna på att skaffa nya batteri i tid och otid.

Åren gick och så fort jag fyllde år eller det började närma sig jul önskade jag mig pengar. För tjocka släkten gav jag inte förtroendet att köpa saker till modelljärnvägen, det kunde ju bli helt fel innehåll i paketen. Med tiden byggdes ovalen ut i den takt som ekonomin tillät köp av växlar och spår. Efter ett par år var det en bana med både ett sidospår till en station och en liten industritomt.

Kvällarna blev både många och långa, min far hjälpte till med bygget efter bästa förmåga och mån av tid. Frigolit och gips formade efter mycket möda och slabbande till ett landskap. Woodland Scenics hade ingen hört talas om och som bäst kunde man få tag på Fallers gräsmatta på rulle.

Nu nästan trettio år senare har det tänts en gnista inombords till att ta upp hobbyn igen som hade så stor inverkan på både min barndom och ungdom. H0 tar allt för mycket plats och dagens n - skale modeller har en helt annan detaljrikedom än för tjugofem till trettio år sedan. Valet av skala föll (som ni förstår, med tanke på namnet på bloggen) på n - skalan.

- Mikael

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar